Publicerad den

Sexualitet och kärlek

Det är kanske inte det lättaste att hålla reda på alla termer som används vad gäller HTBQ+. Därför kommer vi i det här inlägget ge dig en kort genomgång kring vad de olika sexualiteterna kan innebära.

Sexuella läggningar

Det finns en rad olika sorters sexualiteter och i den här delen reder vi ut dem.

Heterosexuell

En heterosexuell person är en person som är sexuellt dragen till personer av motsatt kön.

Homosexuell

En homosexuell person är en person som är sexuellt dragen till personer av samma kön. En kvinna som är sexuellt attraherad av andra kvinnor kan kallas för lesbisk. En man som är sexuellt attraherad av andra män kan kallas för bög.

Bisexuell

En bisexuell person är en person som är sexuellt dragen till personer av båda könen.

Queer

En queer person kan vara flera saker. Ordet kan användas för att beskriva en person på HTBQ+ spektrat. Men det kan också användas för att beskriva att man har en sexualitet som är utanför normen och inte vill sätta den i en viss kategori.

Asexuell

En asexuell person är en person som inte är sexuellt dragen till någon.

Pansexuell

En pansexuell person är en person som känner en sexuell dragning till personen och inte könstillhörigheten. En pansexuell person kan vara sexuellt dragen till någon med motsatt kön, samma kön eller en ickebinär person.

Demisexuell

En demisexuell person är en person som inte får någon sexuell dragning förrän de har lärt känna personen och skapat ett känslomässigt band med personen.

Autosexuell

En autosexuell person är en person som enbart vill ha sex med sig själv. För autosexuella personer behöver onani inte vara något sexuellt.

Kärlek

Många tänker att sexualitet och kärlek hör samman. Det behöver det nödvändigtvis inte göra. Du kan till exempel vara sexuellt attraherad av personer av båda könen men att du bara blir kär i personer med motsatt kön. Ett annat exempel är att du kan vara asexuell men får romantiska känslor för något av könen, eller båda. Men det kan också vara så att personen varken blir kär eller känner sexuell attraktion. En sådan person kan beskriva sig som AROACE, alltså aromantisk asexuell. Oavsett vad du själv kan känna igen dig i är det viktigt att komma ihåg att allt är normalt och att det finns många som känner som du.