Publicerad den

Andra termer inom HTBQ+

Förutom att det finns olika sexualiteter finns det en rad andra termer som används inom HTBQ+. I den här delen får du därför en kort genomgång av olika termer så att du ska få bättre koll på vad de kan innebära.

Transperson

En transperson är en person som inte identifierar sig med sitt juridiska kön och vill byta kön till ett annat. En person som är i processen att gå från man till kvinna kallas för transkvinna. En person som är i processen att gå från kvinna till man kallas för transman. När de har fått den vård de behöver och har gått igenom alla behandlingar kan de kallas för det de bytt till, alltså man eller kvinna.

Ickebinär

En ickebinär person är en person som varken identifierar sig som man eller kvinna. Personens pronomen är då hen vilket är ett könsneutralt pronomen som bland annat kan användas för ickebinära.

Cis

En cisperson är en person som identifierar sig med det juridiska kön de är födda med.

Intersex

Intersex är när en persons könsdelar och reproduktionsdelar inte tillhör normen. Det kan till exempel vara en person som är född med äggstockar men också med vissa manliga könsdelar.

Dragqueen eller dragking

En dragqueen är en man som använder sig av olika konstformer och uttryck för att ta fram kvinnliga drag. En dragking är en kvinna som använder sig av olika konstformer och uttryck för att ta fram manliga drag. Oftast görs detta för underhållning och det ska inte förväxlas med att vara en transperson.

Poly

En polyamorös person är en person som har förhållanden med fler personer.

Crossdresser

En crossdresser är det moderna ordet för en transvestit. En crossdresser är en person kan låna uttryck såsom smink och kläder från ett annat kön än det personen tillhör.