Publicerad den

Svenska HBTQ+ rörelsen

Det finns många som har gjort sin röst hörd och kämpar för allas rättigheter. I den här delen får du veta mer om några svenska personer som på olika sätt varit en stor och viktig del av den svenska HBTQ+ rörelsen.

Jonas Gardell

Jonas Gardell föddes år 1963 i Täby. Han är författare, komiker och artist. Han gav ut sin första bok redan år 1985 och romanen handlar om homosexualitet, vilket inte var särskilt vanligt på den tiden. Sedan dess har Jonas släppt många böcker och skapat flera produktioner kring ämnet.

Kakan Hermansson

Karin ”kakan” Hermansson föddes år 1981 i Lund. Hon är konstnär, programledare och samhällsdebattör. Kakan blev redan som ung feminist och har sedan dess pratat mycket om kvinnors rättigheter och andra orättvisor.

Aleksa Lundberg

Aleksa Lundberg föddes år 1981 i Hägersten. Hon är skådespelare och journalist. Hon var den första transtjejen som tog examen vid teaterhögskolan i Göteborg och sedan dess har hon medverkat i flera produktioner. Förutom att hon är skådespelare har hon också skrivit en bok och varit en stark röst i debatten om transpersoner.

Rickard Söderberg

Rickard Söderberg föddes år 1975 i Halland. Han är operasångare och debattör. Förutom att han är ett stort namn på operascenen har han ett flertal gånger skrivit debattartiklar som rör HBTQ rörelsen på olika sätt.

Christer Lindarw

Christer Lindarw föddes år 1953 i Eskilstuna. Han är kostymdesigner och dragshowartist. Redan som ung gillade han att uppträda med dans och sång och det här var något han fick utlopp för när han började framträda som dragqueen och är starkt förknippad med dragshowgruppen After dark.